Anna-Sofia Winroth = Anna-Sofia Wallström?

Publicerad 28/6, 2012

Många som nu har sett bokomslaget till min bok: Gudarnas föda - den som dödar, har undrat över efternamnet.

Jag, Anna-Sofia Wallström, byter efternamn till ett gammalt släktnamn. Därav Anna-Sofia Winroth

Varför namnbyte? Jag är fortfarande gift men i processen att skriva genomgick jag allehanda faser. En motsägelsefull coctail på bland annat eufori, ångest, stolthet, skam, trötthet, upprymdhet  och en massa känslor om det egna jaget. Vem är jag? I samband med mitt inträde i författarvärlden (fortfarande svårt att säga författare om mig själv) blev det ett naturligt nytt kapitel och jag blev Anna-Sofia Winroth. 

Konstigt? Förmodligen, men jag är stolt över min bakgrund och det här är en dedikation till alla mina hårt arbetande förfäder. Hade jag fått som jag ville så hade jag velat haft kvar Wallström och lagt till Winroth men det fick jag nej på av Skatteverket. På PRV fick jag söka till släktnamn efter att ha bevisat mitt släktskap med namnet. Detta genom utdrag ur folkbokföring och ur kyrkoböcker.