Bekämpa ondskan

Publicerad 2/9, 2013

Om jag kan börjar jag dagen med en kopp te och sätter mig med morgontidningen. Idag satte jag nästan i halsen, när jag läste om vad som händer i Venezuela.

Venezuela har en jordmån och ett läge som särsklit lämpar sig för kakao. Runt Maracaibosjön finns några av världens förnämsta kakaovarianter. Jag själv gillar verkligen en grand cruchoklad från Felchlin som heter Maracaibo. 

För några år sedan kom Valrhona med den tråkiga nyheten att de skulle sluta med Araguanichokladen, en 72% variant från just Venezuela. Varför? Jo, det var så oroligt och ostabilt i landet att det ansågs inte rimligt att producera chokladen. För oss proffs försvann Araguanichokladen men den har sedan en tid kommit tillbaka.

Varför skriver jag då detta? Läs den lilla artikeln från dagens Gefle Dagblad! Jag reagerade såklart på att namnet Maracaibo dök upp. OCH på att Ondskan ständigt hittar nya former. Världen behöver en ekonomisk balans, en jämnvikt. Jag har ett samlingsnamn på t ex korruption, slavhandel, prostitution osv. nämligen Ondska. Att nu en kvinnlig liga bedriver en hårresande verksamhet i Maracaibo är resultatet av obalans. Av Ondska. Kvinnorna är förmodligen offer i sig, även om de nu gör andra till offer. 

Jag vill verkligen att mina barn och barnbarn, dina barn och barnbarn får ta över en värld som inte är på ruinens brant. Titta runt i världen, vad händer?

Visste du att:

  • Ett bolag från Kina skövlar nu en stor del av Kameruns djungel för att odla palmer som sedan ska ge palmolja.
  • Om tio år finns inga vilda apor i Afrika om naturen skändas som nu.
  • På fem år har häften av Haitis urskog försvunnit, nu återstår mindre än en procent av den forna urskogen.
  • Ett barn kostar 230 Euro i Afrika, ett barn som sedan används som slitvara i t ex kakaoproduktionen.
  • Nestlés styrelseordförande tycker att allt vatten ska prissättas.

Jag kan tyvärr göra listan hur lång som helst. Vi, jordens befolkning, ökar i antal med vansinnig hastighet. Hur ska vi människor kunna försörja oss om vi förpestar vår värld? Nu när vi dessutom ökar med en miljard på mindre än tio år...

Vi måste tillsammans bekämpa Ondskan. Det finns ingen annan lösning.