Fairtrade, humbug och hyckleri?

Publicerad 25/10, 2012

Just hemkommen från två dygn i Borås. Jag var där på FN-dagen, inbjuden av Tovan Thåst som är barnrättsambassadör. Vi samtalade tillsammans på ett öppet hus om barnens rättigheter inom kakaoindustrin eller snarare avsaknad av rättigheter. Jag pratade även på Sveriges radio, P4 Sjuhärad, och fick säga vad jag tyckte om barnarbete inom kakaoindustrin.

Vad tycker jag då om detta med barnarbete? Självklart är det skamligt att det idag 2012 fortfarande pågår enorma övergrepp mot barn oavsett var i världen. Att barn används som slitvara i sveriges vanligaste chokladprodukter är ingen hemlighet. Och Sverige är inte ensamna om att bära skulden, alla länder där det äts choklad är delaktiga. Det finns flera hundratusen, ja till och med miljoner, barnarbetare inom kakaoindustrin. Barnen får skelettskador av tunga lyft, barnen sprutar kemikalier utan skydd och skördar kakao med machete med risk för allvarliga huggskador. Idag 2012 kan en plantageägare köpa en barnslav för ett par hundra Euro!

Jag föreslår att alla läser Swedwatch rapport om arbetsvillkoren på kakaoodlngar i Västafrika och dess uppföljning. Lyssna dessutom på danska journalisten Miki om hans dokumentär om barnslaveriet. 

Cloetta släppte en chokladkaka för några år sedan som de kallade för Good. Hur mycket av det totala innehållet som var Fairtrade fick konsumenten läsa i det finstilta. Och sedan beräkna utifrån procenthalt av procenthalt. Är Fairtrade då också hyckleri? Hur kan det komma sig att, nu när det dräller av certifierade chokladprodukter på butikshyllorna, ser jag ingen förändring i kakaobältet? Alla dessa produkter men ingen skillnad på plats. I somras när jag var i Kamerun klev jag runt bland misär och elände, tittade ner i smutsiga brunnar och såg bara de stora franska plantagen ta plats. Landet blev självständigt för en massa år sedan men Frankrike har den bästa marken. Säkert kan du köpa dig en Fairtrade-banan odlad från rövad mark! Hur Fair är det? Är det verkligen rättvisa? Eller som på andra ställen där en storbonde roffat åt sig mark av fattiga kakaobönder genom lurendrejeri, och att han sedan har en Fairtrade-mark som producerar rättvis kakao. Är det rättvisa?

  • Varför kollar inte Fairtrade upp marken och ägarens historik?
  • Varför kostar det pengar att ansöka om att bli en fairtrade-bonde? Sist jag kollade var det 500 Euro. Vilka småbönder har den summan att tillgå?
  • Varför kostar det årligen pengar för bonden att hålla certifiering? Sist jag kollade för min egen mark och bönderna runt omkring var det 50.000 kr.
  • På vilket vis får Fairtrade-bonden det bättre hemma? Fairtradepriset är minimum världsmarknaden plus en mycket låg bonus till en gemensam fond. Den lilla bonden har inte råd att ingå i systemet utan säljer sin egen kakao som grön vidare och får i bästa fall en rättvis lön för arbete åt en storbonde. Hur Fair är det?
  • Varför "stoppade" svenska Fairtrade åter en vinst på 10,5 miljoner till sina kapitalstarka ägare? Varför inte sätta de pengarna på ett projekt istället?

Är det inte dags att syna bluffen inom kakaoindustrin? 

Det är snart jul och det äcklar mig rentav att se hur industrin lurar våra välmående barn genom färgglada julkalendrar fyllda med små söta chokladfigurer. Att det i ena ändan av produkten finns ett hungrigt barn utan rättigheter, är inte det skamligt?!

Bilden visar en man som sliter med sin kakao.