Mata Grande vs Guamira

Publicerad 11/5, 2013

Underbart! Nu har jag gjort ytterligare en tryffel från Barras de cacao. Att arbeta här i Dominikanska, utan aircondition, kräver lite finurliga lösningar. Kakaon rostade vi själva igår, på låg temperatur. Bönorna kommer från plantagen Guamira. Således kommer dessa att heta Guamira.

Tryfflarna ska i morgon rullas i barrasmassa, som jag först ska försöka temperera här i värmen.

Här kommer ett recept på hur man gör:

  • 1 kg fermenterade, torkade och rostade kakaobönor
  • 3 dl honung
  • 0,5 liter grädde
  • Kryddor, jag tog kanel, grön kardemumma och vaniljstång
  • 0,5 dl Dominikansk rom

Gör så här:

  • Skala de rostade bönorna. Mortla bönorna i stenmortel tills kakaosmöret smälter och det bildas en massa. Detta kräver lite tålamod, passa på och koka upp grädden när mjölksyran sätter in i armen...
  • Sjud upp grädde med kryddor och låt dra i en halvtimme. Mortla vidare.
  • Sila grädden och sjud upp den igen med honungen. Kryddorna kan sköljas och användas till att göra en kopp ört-té.
  • Slå gräddkoket över kakaomassan och rör koncentrerat i mitten av bunken. Plasta in massan och låt den stå i ett helt dygn.
  • Dagen efter kan du rulla bollar av massan. Låt dem stå över natten och rulla sedan i kakao.

Lycka till. Själv ser jag med skräckblandad förtjusning fram emot att landets president, Danilo Medina, ska smaka av dessa på onsdag...