Patent på "fake" kakaopulver

Publicerad 27/2, 2014

Fråga 8. Hur kommer de "nya", patenterade chokladråvarorna att deklareras?

Barry Callebaut är en av världens största chokladtillverkare. Bolaget var ett av de åtta chokladbolag som skrev under "the Harkin-Engel protocol". Nyligen, i juli 2013, tog de patent på hur man gör kakaopulver av kakaobönans skal.

Tidigare har skal inte varit tillåtet i slutprodukten choklad. Istället har skalen använts i trädgårdsprodukter osv. Med tanke på skalens direktexponering av insektsmedel och bekämpningsmedel bygger patentet på en en kemisk tvättning, därefter en alkalisering och slutligen pulverberedning.

Äkta kakaopulver tillverkas av torrextraktet i kakaobönan, en process i sig att ifrågasätta om den inte sker på rätt sätt.

Kakaoskal innehåller bl.a fibrer och mineraler men smakar inte mycket kakao. I sig är skalen bra att äta - om de inte är kontaminerade med gifter. Fett måste också tillsättas för att göra choklad av detta pulver. För att få chokladsmak och rätt textur måste således både aromer och vegetabiliska fetter tillsättas. Här finns risk för att onödig användning av palmolja sker, för att inte tala om kemiska smaktillsatser.