Våra barn är framtiden

Publicerad 11/9, 2013

Tänk dig, om du är kvinna, dig själv som 8-åring. Eller din dotter, syster, brorsbarn eller grannens flicka. Tänk dig att den lilla 8-åriga flickan ingår äktenskap med en 40-årig man. På bröllopsnatten dör hon av inre skador. En vidrig tanke, eller hur? Men det har just hänt och kommer att hända igen och behöver jag säga att det har redan hänt en massa gånger? Det finns studier som visar att 50 miljoner flickor under 15 år kommer att under de närmaste 19 åren bli bortgifta. Hur många av dem kommer att skadas? 

Hur är det möjligt? Varför? Ja, frågorna är många. Samma frågor brottas jag med gällande andra vidrigheter. Som barnarbete. Eftersom jag jobbar med choklad så är det naturligt för mig att fokusera på barn som jobbar på kakaoplantage. Tänk dig en 8-åring, som blir såld till att slava på plantage. Vidrig tanke, eller hur? Ändå så köper folk chokladprodukter som innehåller dessa övergrepp. Varför? Jag vill tro att det beror på okunskap, att medvetenheten inte finns där. Men jag börjar ana en annan orsak. Nej, fel av mig, jag har sett det en längre tid. Jag har ju pratat om detta i min bransch i över ett decennium. Tyvärr har jag sett att om "problemet" ligger långt bort så "syns" det inte, alltså behövs ingen reaktion... Därför reagerade folk med nästan hysteri i hästköttsskandalen. Förvisso var det också vidrig, hur girighet kan få industrin att fuska så där. MEN, varför drar inte debatten igång på högvarv för barnen? I hästköttsskandalen åt svensken köttet som kanske innehöll otillåtna mediciner. Det drabbade alltså folk rent konkret. Men barnen på kakaoplantagen skadar ju inga svenskar, eller hur? Bara deras dåliga samvete, men det räcker inte. Dåligt samvete är dessutom en tyngd. Jag förordar aktivitet istället för skuldtyngda tankar!

Jag säger; Det är dags att börja skrika! Ryt åt Ondskans - girighetens - alla sidor. Bojkotta Nestlé och andra aktörer som medvetet osidosätter barns rättigheter för att tjäna pengar. Snälla, skrik för alla flickor. För alla pojkar. Våra barn är vår framtid!

Flickan på bilden träffade jag för något år sedan. Jag frågade om jag fick använda mig av bilderna på henne. Hon liknade nämligen min bild av karaktären Yuanda, som finns i uppföljaren till min debutroman. Yuanda levde på 1600-talet, hon är en flicka som utsätts för svåra prövningar vars öde sammanflätas med många av dagens barnslavar.