Varför denna syrliga sak?

Publicerad 25/11, 2013

En syrlig liten sak... då menar jag inte en fräck passionsfruktstryffel utan tyvärr en kulturredaktörs raljerande artikel. Som dessutom inte är korrekt uppfattad.

Normalt krälar jag inte ner i sandlådan men denna gång anser jag mig tvungen då direkta felaktigheter publicerats i gårdagens Arbetarbladet. 

Jag, Anna-Sofia Winroth, grundade ju Gefle Chocolaterie för en herrans massa år sedan. Och Gefle Chocolaterie har nu förlaget Gefle Culture inom sin verksamhet. Mitt eget påfund. Det var här det faktamässigt gick snett för Juggas i artikeln som bilden visar. Min debutroman, Gudarnas föda - den som dödar - utges således av mitt eget bolag, alltså mitt eget förlag. Eller egen utgivning om man så vill. Inget annat har jag någonsin påstått, snarare tvärtom - jag är stolt över detta! Att romanen nu återlanseras beror på att jag valt att tro på min talang, oavsett vad en del tycker och tänker om mig och min kompetens. 

Sant är att jag vann min gren i Paris och att jag har inlett ett samarbete med en redaktör. Och "fått" en säljagent. Och blivit insåld till svenska bokkedjor. Och "fått" en PR-byrå. 

Att accepteras av kultureliten är inte något jag strävar efter, för min del handlar det mer om en drivkraft att skapa förändring. Jag vill upplysa och grunda för medvetenhet om utsatta kakaobönder, om livsmedelsindustrins övergrepp och om andra stora frågor i min bransch. 

Vad som är ett riktigt förlag är en annan intressant fråga, Juggas använder sig nämligen av det ordet. Tja, ett riktigt förlag är väl en verksamhet som betalar moms, skatt och annat? Och som naturligvis försöker lansera tidskrifter, böcker eller andra författade format? Men det kanske man inte ska göra i Jantelagens högborg? 

Nåja, som stolt innehavare av titeln Årets företagare i Gävle Kommun inser jag att det finns en hel del att göra även med den goda viljan i vår stad.