Vår kakaoplantage Mata Grande

Plantagen Mata Grande ligger i bergen i Dominikanska republiken

Det började med en nyfikenhet på att förstå choklad och då kakao i synnerhet. Studierna resulterade i en stor bedrövelse och en urkraft att vilja förändra föddes. En total orättvisa råder i kakaoindustrin och det största eländet råder där kakaon växer.

Det är viktigt att veta vad jag producerar och att de som jobbar gör det under goda förhållanden.

Genom resor kors och tvärs i kakaobältet kom det sig att en bit djungel blev vår, om nu någon egentligen kan äga djungel. Vår plantage Mata Grande ligger i bergen på norra sidan av Dominikanska republiken. Namnet på plantagen kommer från det stora skuggträdet som ger livsgivande skugga för kakaofrukterna. Det är en liten bit mark, drygt en hektar, och årsskörden är ca ½ ton kakaobönor. Den mängden räcker till GEFLE CHOCOLATERIES kakaotea, Mata Grande tryffel, kakaoglögg och lite annat smått o gott. Syftet har hela tiden varit att delta och leda debatten om etiska naturliga råvaror.

Samverkan med lokala kakaobönder

Genom att samverka med kakaobönder kan nödvändig förändring belysas. Projektet ”Survivre” startades av GEFLE CHOCOLATERIE 2008, syftet är att stärka kakaobondens möjligheter till att få bättre betalt och genom kunskapsutbyte säkra kakaodjungelns överlevnad.

 

Vad är etisk choklad?

För oss betyder begreppet att varken människa eller natur utnyttjas. Kakaobönder ska få rätt betalt. Regnskogen ska bevaras och inte exploateras, skövlas eller överösas med kemikalier.